HITprijs 2005

De jury van de Jurriaan Andriessenprijs was blij dat er dit jaar weer meer aanmeldingen waren dan de vorige keer. Voor dit jaar was er een thema vastgesteld: Beeld een ideale wereld uit ergens buiten de aarde, gebaseerd op gegevens uit het boek Eldorica van Jurriaan Andriessen.

De meeste inzendingen voldeden aan dit criterium. Na lang beraad hebben we besloten de eerste prijs toe te kennen aan het werkstuk 'The real world' van Alex Visser,leerling van het Montesorri College Aerdenhout, de terechte winnaar, die we graag de oorkonde, gemaakt door Joost Swarte, overhandigen. We waren nogal onder indruk van het feit dat iemand van 14 jaar een compositie kan maken, die zo dynamisch is, coulissewerking heeft en een goede licht-donker verhouding. Deze afbeelding laat ons raden naar wat we precies zien. De planeetachtige bol in het midden lijkt water te vervoeren en uit te gieten in het meer dat centraal in het landschap is gelegen. De raketten die vanuit de bol het heelal inschieten, lijken een verbinding te zijn met deze planeet en planeten elders in het heelal. Het landschap is duidelijk anders dan de aarde waarop wij wonen, let maar op de bomen en de bergen.

We hebben besloten dat de eervolle vermelding gaat naar Eline Baas (Sancta Maria) voor haar versie, die de titel kreeg: buitenaards landschap. Het is een afbeelding die een uitgewerkt perspectief heeft en mooi van kleur is. De algehele sfeer is geheimzinnig, verwachtingsvol. Je kunt je moeiteloos inbeelden dat in die wereld ooit veel planten, dieren en uiteindelijk ook mensen zullen leven.

Daarnaast waren we verrast door de inzendingen van Seda zen ( 13 jaar. Schoter Scholengemeenschap. Titel: is this all for real or not? Een charmante tekening van een ander planeet), Anne-Loes Barends ( 13 jaar, Felisenum College. Een tekening in gemengde techniek, gedurfd van compositie) en het schilderij van Lisa Kapan (17 jaar. Kennemer Lyceum. Het is een mooi landschap, met een knappe compositie en zorgvol uitgewerkt).

Wij vonden dat zo goed als iedereen de gegeven informatie over het thema passend had verwerkt tot een eigen interpretatie van het begrip buitenaardse planeet. De meeste werkstukken verrasten ons. We kijken nu al uit naar de inzendingen van 2007.