HITprijs 2002

De leden van de jury hebben met veel genoegen de muzikale avonden op enkele scholen bezocht. Het was verrassend te merken, dat er zoveel kwaliteit onder de leerlingen aanwezig is, maar de jury ging er vanuit dat de Jurriaan Andriessenprijs toegekend moest worden aan een zelf geschreven compositie.
Voor ons sprongen er twee groepen uit. De eerste groep betreft de band van de broers Pelle en Gustan Asselberg, samen met Boris Ostendorp en Lauran Jurrius van het Coornhert Lyceum. Wij, Mirjam Kruijswijk en Hedwig de Beer hebben de uitvoering bijgewoond op 27 en 28 februari jongstleden. Ze speelden een stuk gecomponeerd door Gustan en Pelle, genaamd Entropie (= chaos). Zowel inhoud als performance waren perfect in orde en het die avond aanwezige publiek was het met ons eens. De vier musici waren als band een hechte eenheid. Ook het solostuk Human Technics door Gustan gecomponeerd en uitgevoerd verdient alle lof. Wat ons betreft, moeten Gustan en Pelle als componist en musicus op deze weg doorgaan.
Op 25 maart waren we aanwezig bij de gezamenlijke voorronde in het Meterhuis. Daar viel ons oog, of liever gezegd ons oor, op the Legendary Beatbugs die daar hun compositie Episode Three uitvoerden. Deze band bestaat uit Joost Noorden, Mark van Gent, Joost van der Hoeven en Wouter van Prudon. De band is een zeer verrassend geheel van enkel drums. De leden zijn goed op elkaar ingespeeld, ze spelen uiterst strak en qua ritmiek is het geheel erg afwisselend. Er valt een integratie waar te nemen van diverse muziekstijlen. Tijdens de finale werd Episode Three vervolgd door Episode Four, het een ging onhoorbaar over in het ander.

Het was voor ons moeilijk kiezen aan welke van deze twee bands onze prijs toegekend zou moeten worden. Beide bands refereren aan het muzikale werk van Jurriaan Andriessen: verweving van muziekstijlen, originaliteit en strakke ritmiek. Uiteindelijk is de Jurriaan Andriessenprijs, bestaande uit een oorkonde gemaakt door Joost Swarte en een geldprijs, gegeven aan the Legendary
Beatbugs. Voor ons was de originaliteit in instrumentkeuze en de kwaliteit van de compositie doorslaggevend.

Wat de juryleden van de Stichting Jurriaan H. Andriessen betreft, is het overduidelijk dat er op de scholen genoeg talent aanwezig is, maar dat het maken van eigen composities vaker uitgeprobeerd zou mogen worden. In het jaar 2004 zal onze prijs weer in de categorie muziek vallen, dus iedereen heeft de tijd om tot dan flink te oefenen. Maak het ons nog moeilijker!