HITprijs 2012


Met genoegen hebben wij de prijs uitgereikt aan “The Same”, de 2-mans formatie van Noud Bruin en Quinten Heijn, leerlingen van het Coornhert College. Met hun werk “Eye`m trapped” tonen zij, in de finale op 28/6 te Haarlem, over onvermoede muzikale talenten te beschikken.

Eigenlijk is het in eerste instantie niet eens Joy Division waar de gedachten naar uitgaan, als het duo tijdens een muziekavond op het Coornhert het werk voor `t eerst (?) ten gehore brengt. Noud met zonnebril achter drums geeft meteen vol gas en doet denken aan Peter Fonda in “Easy Rider”. Quinten`s performance en gitaargeluid zijn dan nog wat onzeker, maar op de finaleavond zal hij zich revancheren.

De vette overdrive-sound, geproduceerd door humbugger en buizen-amp., wordt via de P.A. de zaal in geperst. De installatie knalt vlekkeloos, het licht is perfect getimed; de bühne-maestros van het Patronaat staan hun mannetje. “The beauty`s in her eyes, the beauty`s in her eyes .. look into my eyes .. look into my eyes”, geen braaf couplet-refrein-schema maar een 8-8-4-8-8 stofe-maat gepaard aan `n delirium-achtig metrum.“Give me shelter in your mind .. Keep me warm with your words .. But show no love baby. Or sure we`ll get hurt”.
Noud stuwt zijn `brother in arms` naar de `cliff`s edge`, maar Quinten vertrouwde mij na afloop toe dat Noud de drumpartij schreef voor één high-hat; `t is maar dat u het weet.
“Help me find the way. The way out of here. Hold my shaking hands. Look me in the eyes”. Quinten schudt amechtig met het hoofd en knippert als in trance met de ogen, zijn geëxalteerde sonore stemgeluid sterft .. de drummotoren komen haperend tot stilstand .. en de laatste distorted sounds, die zonder tremolo, met de muis van de hand op de brug uit de Fender-`lonestar` worden gedrukt, golven weg. The Same heeft `n prestatie van formaat geleverd. Hier is sprake van een fikse dosis oorspronkelijkheid in compositie en instrumentatie en een onmiskenbare diepgang in tekst, zang en presentatie.